خیریه حضرت علی اصغر (ع)

فعالیت های خیریه / مددکاری اجتماعی

سقفی برای آرمیدن... 
به غیر از آنچه در لایه های سطحی و ظاهری یک شهر جریان دارد، شهر را لایه های درونی و پنهان دیگری نیز هست برگرفته از تمایلات، مطالبات، اقدامات و فعل و انفعالاتی که مردم و شهروندان بر یکدیگر و بر شهر روا می دارند. فعل و انفعالاتی که هرچه از دایره نظارت و کنترلگری های نهادهای رسمی دورتر باشد، از خلوص، بی پیرایگی، اصالت و خودجوشی بیشتری برخوردار است و لاجرم ماندگاری و قدرت اثرگذاری بیشتری نیز بر جامعه هدف خود خواهد داشت.
اگر به دنبال مصادیقی واقعی و عینی برای روند مذکور باشیم، انجمن ها و سازمان های مردم نهاد و یا مراکز خیریه ای که کاملا بر پایه عزم و اراده مردمی شکل گرفته و تنها هدف مجموعه خود را، کاستن از آلام و دشواری های زیستن برای گروهی از مردمان شهر قرار داده اند، شاید بهترین نمونه باشد. چنانکه در تمامی ادوار تاریخ و سرزمین های متعدد، دیگردوستی و تمرکز بر مولفه های انسانی و اخلاقی جایگاه مهمی در فرهنگ بشری داشته و مورد تایید و استقبال تمامی اقشار و طیف های مختلف فکری قرار گرفته است.
فرهنگ عمومی مردمان سرزمین ما و به دنبال آن شهر اصفهان نیز از دیرباز با مفاهیمی همچون وقف و امور بشردوستانه و خیّرانه عجین بوده است. چنانکه بازتاب این مفاهیم در آثار اندیشمندان، ادبا، شعرا و هنرمندان بزرگ این سرزمین نیز نمایان شده و طی قرون متمادی سینه به سینه و زبان به زبان، به شکل شفاهی و مکتوب از نسل های پیشین به دست مردمان امروز رسیده است. بر اساس همین آموزه ها نیز، بخش قابل توجهی از طبقه متوسط و مرفه جامعه به اشکال مختلفی بانیان شکلگیری مراکز و نهادهای مردمی برای کمک رسانی و امداد بی چشمداشت به اقشار کم برخوردار بوده اند.


انجمن خیریه دوستداران کودک حضرت علی اصغر(ع)
در میان مراکز و نهادهای مردم نهادی که طی دو دهه اخیر در اصفهان فعالیت داشته اند، می توان به «انجمن خیریه دوستداران کودک حضرت علی اصغر(ع)» اشاره کرد که از مردادماه سال 1389 آغاز به کار کرد و امدادرسانی به کودکان در معرض آسیب رده سنی پیش دبستانی را در دستور کار خود قرار دارد. این انجمن که در حال حاضر در خیابان ابن سینا دایر است، تا امروز توانسته بخش های متعددی را ذیل فعالیت خود قرار دهد. ازجمله این بخش ها، «خانه کودک حضرت علی اصغر(ع)» است که در تیرماه سال 1390 به عنوان خانه ای برای نگهداری و آموزش کودکان بی سرپرست و بدسرپرست در دو رده سنی 3 تا 6 و 7 تا 12 سال راه اندازی شد و از ابتدای تاسیس تاکنون حدود 79 کودک را تحت پوشش خود قرار داده است که از این تعداد، 33 کودک به خانواده جایگزین، 29 کودک به خانواده خود و 13 کودک نیز به مراکز دیگری برای نگهداری انتقال یافته اند و در حال حاضر حدود 20 کودک در این خانه سکونت دارند.
چگونگی روند خدمت رسانی، نگهداری و آموزش کودکان ساکن در خانه کودک حضرت علی اصغر(ع) نیز موضوع قابل تامل دیگری در این زمینه است. چنانکه در این خانه، به طور کلی 24 نفر مشغول به فعالیت هستند که شامل مربی، خدمه، آشپز و مدیر مسول خانه است. در هر سه شیفت نیز 3 مربی (دو مربی برای کودکان 3 تا 6 سال و یک مربی برای کودکان 7 تا 12 سال) به کودکان خدمت رسانی می کنند. تمامی کودکان دارای شناسنامه و دفترچه بیمه بوده و در صورت بروز هر نوع بیماری و مشکل روحی یا جسمی، روند درمان آنها تحت نظارت پزشکان متخصص انجام می شود. چنانکه طی سال های گذشته و به همت خانه کودک حضرت علی اصغر(ع)، موارد خاصی مانند درمان بیماری سرطان، عمل جراحی قلب، عمل جراحی لوزه، عمل جراحی انحراف چشم و تهیه پروتز برای چندین کودک توسط پزشکان متخصص انجام شده و روند درمانی آنها با جدیت دنبال شده است.
از سوی دیگر، متولیان خانه کودک حضرت علی اصغر(ع) در حد امکان تلاش کرده اند تا مقدمات رفاه و آسایش کودکان خود را فراهم کرده و اوقات فراغت آنها را با برگزاری دوره های آموزشی مختلف به اوقاتی پربار و بانشاط بدل کنند. در این زمینه، کودکان امکان حضور در دوره های آموزشی شنا، تکواندو، فوتبال، والیبال، نقاشی،‌ موسیقی و... را به دست آورده و با حضور در مراکز بازی و سفر به شهرهای مختلفی مانند مشهد، کاشان و محدوده شمال کشور از تجارب متعددی برخوردار شده اند.
ترغیب کودکان به حضور در عرصه های فرهنگی، هنری و ورزشی نیز از دیگر اقدامات متولیان خانه کودک حضرت علی اصغر(ع) طی سال های فعالیت این خانه بوده است که ثمرات چشمگیری نیز در موفقیت برخی از کودکان در این عرصه ها داشته است. ثمراتی همچون دستیابی به مقام سوم در مسابقات شنا، دستیابی به کمربند زرد در ورزش تکواندو،‌ ایفای نقش «ایمان توفیقی کیا» یکی از کودکان خانه کودک حضرت علی اصغر(ع) در فیلم مستند «دایره کوچک ما» و کسب جایزه در جشنواره بین المللی رشد و برگزاری سه نمایشگاه عکس از آثار این هنرمند کوچک در اتاق بازرگانی اصفهان،‌ خانه هنرمندان و مجتمع فرهنگی هنری فرشچیان...
حال اینکه فضای زندگی و شرایط روحی مطلوب برای کودکان در خانه کودک حضرت علی اصغر(ع) چگونه ایجاد شده تا مقدمات حضور آنها در عرصه های مختلف فرهنگی و اجتماعی زندگی را فراهم کرده و خودباوری کافی در این زمینه را به آنها منتقل کند، موضوعی است که به نحوی مستقل قابلیت بررسی دارد...
در ادامه، خالی از لطف نیست اگر به روند تعامل خانه کودک حضرت علی اصغر(ع) با خیّران و نیکوکاران و نحوه جمع آوری نذورات نیز اشاره ای داشته باشیم.
خانه کودک حضرت علی اصغر(ع) روش صرف هزینه و نذورات دریافتی از سوی خیّران را بر اساس تمایل آنها در پیش می گیرد. به این صورت که برخی از خیّران وجوهات نقدی خود را به متولیان خانه می سپارند، برخی تمایل دارند برای کودکان اقلامی همچون مواد غذایی و لباس تهیه کنند و برخی دیگر نیز تامین هزینه مدرسه، سرویس مدرسه و... کودکان را بر عهده می گیرند.


مهدکودک زندان مرکزی اصفهان
اما از دیگر فعالیت های انجمن خیریه دوستداران کودک حضرت علی اصغر(ع) در طی سال های گذشته، تاسیس مهدکودکی در زندان مرکزی اصفهان است که کودکان زنان زندانی را از بدو تولد تا سن سه سالگی به طور رایگان نگهداری می کند. جلوگیری از وارد آمدن انواع آسیب های روحی و روانی به کودکانِ مادران زندانی و طبعا پیشگیری از ایجاد انحرافات اخلاقی در این کودکان، از مهم ترین اهداف راه اندازی این مهدکودک بوده است.

دیدگاه های کاربران

دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.


فرم ارسال دیدگاه شما برای فعالیت های خیریه / مددکاری اجتماعی
(به حروف کوچک و بزرگ حساس نمی باشد.)
captcha